4x Wat hulp vragen je oplevert
Hulp accepteren, ik ben er niet goed in. Hulp vragen vind ik al helemaal moeilijk! En hoewel mensen me vaak zeggen ‘laat maar weten als ik iets voor je kan doen’, vind ik het toch erg moeilijk daar daadwerkelijk op terug te komen. Een paar van de gedachten die me hierbij belemmeren:
- Ik zou voor mezelf moeten kunnen zorgen;
- Dan moet persoon X helemaal vanuit X naar mij toe komen, zoveel moeite alleen voor mij!
- Ik zie er best fit uit, straks denkt degene die me helpt dat ik me aanstel;
- Als iemand helemaal naar me toe komt om me te helpen, moet ik ook uren kunnen kletsen met diegene en daar heb ik geen energie voor;
- Ik wil helemaal niet dat iemand me ziek ziet;
- Ik ben zwak als ik toegeef dat ik hulp nodig heb;
- Mijn vriend kan toch ook koken;
- Ik ben helemaal niet gezellig nu.
Enzovoorts!!
Maar in de afgelopen 2.5 jaar heb ik wel geleerd dat hulp accepteren, of zelfs vragen, je echt veel oplevert. En hoewel ik de kunst van het hulp vragen echt nog niet beheers, ben ik er wel beter in geworden nadat ik ervaarde wat het me oplevert. Daarom vandaag 4 keer wat het je oplevert om hulp te vragen als je ziek bent.
1) Als iemand je helpt, houd je energie over voor je herstel
Het huishouden kost ontzettend veel energie. Dat merk je pas als je beperkte energie hebt. Want waar ik vroeger niet eens nadacht over huishoudelijke taken als koken en de afwas, kan ik er nu echt tegenop zien, omdat alleen al het idee dat ik naar de supermarkt moet lopen zo ontzettend vermoeiend is. Dus als iemand dat soort taken van je overneemt, heb jij misschien wel de energie om toch dat blokje om te gaan, wat weer goed is voor je herstel! Je kunt je energie nu eenmaal maar 1 keer uitgeven. Doe dat aan iets dat je energie oplevert, en dus niet aan huishoudelijke taken.
2) Je geeft mensen in je omgeving een goed gevoel
Mensen in de omgeving van een zieke voelen zich vaak machteloos. Ze zien dat iemand waar ze om geven het moeilijk heeft. Ze willen wel iets doen, maar weten niet wat. Daarom hoor je zo vaak ‘laat het me weten als ik je kan helpen’. En ja, natuurlijk is het stiekem het fijnst als iemand gewoon voor de deur staat met een pan soep. Maar ze zeggen het niet voor niets, dus als zieke moet je gewoon die drempel over en vragen: “Zou je me donderdag eten willen komen brengen?” Ik heb gemerkt dat mensen het heel fijn vinden dat ze iets concreets, iets praktisch, voor me kunnen doen. Ze kunnen de pijn, angst en het verdriet niet wegnemen, maar op deze manier voelen ze zich toch beter omdat ze iets voor je hebben kunnen doen. Dus ergens doe je ook iets voor de ander door om hulp te vragen!
3) Je betrekt mensen meer bij het ziek zijn
Toen ik twaalf weken lang elke maandag in het ziekenhuis moest zijn voor chemo, heb ik een mailtje gestuurd naar vrienden en familie of ze met me meewilden. Zo kon Dennis gewoon werken op maandag. Binnen no time waren alle data gevuld. En wat waren het vaak bijzondere dagen, niet zelden uiterst gezellig ook. Het maakte vaak veel indruk op degene die mee was. Ineens zagen ze van heel dichtbij hoe echt het was. Ze zagen hoe ik telkens werd misgeprikt in mijn port-a-cath, ze zagen de zakken vol chemo mijn aderen inlopen, ze zagen me in slaap vallen van de Tavegyl. Ze zaten uren naast mijn bed, op een zaal vol doodzieke kankerpatiënten, waar ook ik thuishoorde. In die omgeving ga je ook makkelijker praten over kanker en ziek zijn, wat weer tot meer inzicht leidt. Ik nam mijn bezoek ook gewoon mee de spreekkamer van de arts in en praatte dan ook over de bijwerkingen. Eng, je zo kwetsbaar opstellen en dat stuk van je leven delen met iemand, maar geloof me: het levert je ontzettend veel steun en begrip op!
4) Je verlicht de lasten van de mensen het dichtst bij je
Hulp vragen en accepteren van vrienden en collega’s is moeilijk, maar van je partner of familie is het vaak veel makkelijker. Zo vraag ik Dennis ook veel makkelijker iets voor me te doen. Maar daarmee belast ik hem, ongewild, wel meer. Als er iemand voor mij komt koken, betekent dat dus ook dat Dennis geen boodschappen hoeft te doen, te koken en af te wassen. Dat hij na een lange werkdag, en zorgen voor en om mij, ook even rust heeft. En dan kan Dennis dus ook even gewoon mijn vriendje zijn, in plaats van mijn mantelzorger.
Dus, gewoon JA zeggen als iemand hulp aanbiedt. Vraag een van die mensen die zei ‘laat maar weten als ik iets kan doen’, bijvoorbeeld om boodschappen voor je te doen. Je zult zien dat het je veel oplevert!
Vind jij het ook moeilijk om hulp te vragen? Laat tips gerust achter in de reacties!
Wat mij betreft is deze blog goud waard. Inlijsten, publiceren, opnemen richtlijn hulp vragen/hulp accepteren patiënt & een brochure of leaflet van maken, door alle oncologen uit laten delen aan hun patiënten!
Wow dankjewel Patricia 🙂
Ik vind het heel herkenbaar. Hulp vragen is lastig. Maar ik heb het wel gedaan.
In mijn periode van de chemo ging een vriendin iedere keer de ochtend met mij mee en dan kwam mijn man in de middag. Kon hij gewoon naar zijn werk ’s morgens en kostte het hem geen hele verlofdag. Op die manier kon hij zo’n dag op een ander moment weer opnemen. Ook als ik voor bloedonderzoek o.i.d. moest gaan was er vaak een vriendin die me er heen bracht. Ook dan scheelde dat weer in de verlofuren.
Beter om de uren voor “leuke”dingen te gebruiken.
Marike lieve dappere vrouw, er zou een folder van gemaakt moeten worden. Wat je hier beschrijft is zo herkenbaar en zó lastig in t begin als je de hemel op je bol hebt gekregen.
Dank voor deze blog.
Neem hulp aan en durf erom te vragen 😉 Je omschrijft de win-win situaties die het kan opleveren heel treffend en vooral helpend! Ik denk eigenlijk dat de meeste kankerpatiënten vroeg of laat wel te maken krijgen met dat spanningsveld van hulp vragen en aannemen. Net als de omgeving en misschien iedereen wel eigenlijk …
Het is een actueel probleem voor heel veel mensen heb ik gemerkt in de vragenlijst die o.a. over dit onderwerp heb gemaakt. Zo zegt 80% van mijn respondenten dat ze heel gemakkelijk hulp aanbieden. Maar ook zo’n 80% geeft aan het erg lastig te vinden om hulp aan te nemen. Mjah, dat voelt wel als een jammere uitkomst waar veel kansen van vraag en aanbod nooit gematched worden.
Mijn grote ontdekking hierin was: dat ik de ander ook help door zijn/haar hulp aan te nemen (die heb jij ook bij z’n nekvelletje;-). Dat inzicht heeft mijn eigen aannames w.b. ‘onafhankelijk willen zijn’ positief laten schudden.
Een tip: vraag heel concreet door wanneer hulp wordt aangeboden. Onderzoek wat diegene wil doen en geef je behoeftes aan. Als je hierover niet meteen praat wordt de drempel hoger om er praktisch op terug te komen.
Ik ben hier nog niet over uitgeschreven en ga zeker jouw blogpost aanhalen als dit onderwerp voor mij aan de beurt is.
Dankjewel voor je reactie Anna, ook jij beschrijft dit heel treffend! Goede tip over het doorvragen!
Hee meissie. Jij vraagt niet graag om hulp. Wat goed van je om vanuit je eigen ervaringen te beschrijven wat het kan opleveren als je wel om hulp vraagt.
Mooi dat er gereageerd wordt met: doe iets met deze blog. Het kan zoveel mensen helpen.
Toch maar beginnen aan een boek??? ❤️❤️❤️
Haha ja over een boek hadden Dennis en ik het gisteren nog!
Zeer herkenbaar en mooi beschreven Marike.
En idd: qua taalgebruik duidelijk en voor iedereen begrijpelijk genoeg om een folder oid van te maken. 👍😚
Van vragen word je ook sterk.
Idd herkenbaar. Ik was op een gegeven moment te ziek om nog goed voor ons gezin te zorgen. Ik had naast dat ik behoorlijk ziek was van de chemo’s ook een longembolie gehad. Mijn zusje, schoonzusje en tante hebben toen samen de knoop voor mij (ons) doorgehakt en gewoon hulp geregeld. Er werd een schema opgesteld waarin stond wie er van de naaste familie ‘stand-by’ stond voor de opvang van de kinderen. En verder werd er elke werkdag een warme maaltijd bezorgd door buren, vrienden of mensen bij ons uit de kerk. Er viel een hele last van mijn en mijn mans schouders. Hij kon toen ook met een gerust gevoel naar zijn werk. We waren diep geraakt door zoveel lieve mensen om ons heen. En zij vonden het ontzettend fijn dat ze op deze manier ons konden helpen.
Goed beschreven, Marike!
Dit is een heel belangrijk onderwerp, waarover nog zoveel misverstanden bestaan.
En dat is jammer, want als je geen hulp vraagt, of aanneemt, ontneem je de ander de kans iets voor jou te doen. Veel mensen voelen zich machteloos en juist dat gevoel maakt het zo moeilijk voor ze. Natuurlijk kunnen ze niks doen of veranderen aan jouw ziekte, maar ze kunnen wel degelijk iets voor jou of je partner/gezin doen. Door geen hulp te vragen of aan te nemen houd je ze zelf op afstand. Door wel hulp te vragen of aan te nemen, geeft je ze de kans dichterbij te komen. Alles is zo anders als je aan de andere kant staat. Hulp aanbieden is niet zo moeilijk. Heb ik ook zelf vaak gedaan en ik weet dat het goed voelt als je iets voor die ander kan betekenen. En toch heb ik er zelf 53 jaar over gedaan om te snappen dat ik zelf degene was, die anderen niet dichterbij liet komen…
mijn vriendin zei ooit tegen me, je moet het me gunnen iets voor je te doen…. ik vond dat zo mooi gezegd! Ik kan je pijn niet wegnemen, en alles wat er bij hoort maar ik kan wel boodschappen voor je doen en dat voelt goed….En ik knoop het in mijn oren, vraag vaak nog niet om hulp maar neem wel veel meer aan als het aangeboden wordt 🙂 Goed geschreven Marike!
Wat een mooie les. Ik hoop dat t me ooit lukt om ook alle hulp aan te nemen en te vragen. Maat wat is dat moeilijk! Ik loop niet meer als n oud vrouwtje door m’n huis, fiets zelfs elke dag naar m’n bestralingen. Ben een optimist en hou niet van stil zitten. Ik voel me rot om hulp te vragen, maar ook door t niet te vragen. Wat moeilijk allemaal…
Ik vind je blogs zo fijn te lezen, misschien geeft t me net een zetje. Haha, nog nooit heeft een ‘vreemde’ me zoveel tranen laten vloeien en openhartig laten voelen, maar die schuld schuif ik gewoon op de medicijnen 😉
Dank je.
Groetjes!
Het is zeker moeilijk, dat vind ik nog steeds! Soms maar gewoon uitproberen en kijken wat het je oplevert! En wat goed dat je naar de bestralingen fietst! En mooi dat mijn blog herkenbaar is. Liefs
Wat heb je dit onderwerp helder en herkenbaar verwoord! Ik heb zelf ook ervaren dat mensen heel graag iets voor je willen doen, maar niet altijd weten wat en hoe ze dit aan kunnen pakken. Het is dan heel fijn als jij duidelijk bent in wat je nodig hebt en concreet kan aangeven wat de ander voor je kan betekenen.
Ik heb zelf leren vragen en het heeft me zoveel mooie, warme contacten opgeleverd. Zo is er iedere dag iemand met me meegegaan naar de bestralingen (26x). Ik had een schema gemaakt met het verzoek om mij te rijden, omdat dat voor mij te vermoeiend zou zijn. Tot mijn grote vreugde zat het schema in een mum van tijd vol. We maakten er een klein feestje van: eerst samen lunchen, dan de bestraling en als afsluiting een lekkere wandeling en dan werd ik weer netjes thuisgebracht.