Toen ik net de diagnose borstkanker kreeg, had ik er een dagtaak aan om iedereen op de hoogte te stellen. Na talloze keren hetzelfde verhaal verteld te hebben, dacht ik: dit moet anders. Ik heb toen een mailinglijst aangemaakt waarmee ik uiteindelijk 75 familieleden, vrienden, collega’s en kennissen op de hoogte heb gehouden van alles rondom mijn behandelingen.

Een blog beginnen

Het idee om een blog te beginnen zat al langer in mijn hoofd. Maar ik was er eerder nog niet klaar voor om mijn verhaal naar buiten te brengen. Hoewel ik het nu nog steeds heel spannend vind, voelt het wel goed. Ik heb daarom al mijn e-mails die ik met mijn mailinglijst heb verstuurd alsnog op deze blog gezet. De berichten van september 2013 tot en met juli 2014 zijn dus, soms licht bewerkte, mails die ik heb verstuurd. Perfectionist als ik ben, kloppen de data en tijdstippen precies. Je kunt dus echt mijn verhaal volgen. Daarna ben ik “gewoon” gaan bloggen. Vandaar dat de berichten in stijl en opzet wat verschillen.

1 op 20.000

Ik ben nu ook op een punt waarbij ik denk dat het goed is voor de verwerking om meer te gaan schrijven over de rol die borstkanker in mijn leven speelt. Met deze blog kan ik de mensen in mijn omgeving op de hoogte houden (in plaats van via mijn mailinglijst), maar kan ook een breder publiek mijn verhaal lezen. Ik zal op deze blog schrijven over mijn leven met borstkanker en over borstkanker in het algemeen. In het bijzonder zal ik schrijven over hoe het is om als jonge vrouw kanker te hebben. De kans om op je 25e borstkanker te krijgen is slechts 1 op 20.000, maar ik ben niet de enige. Daarom wil ik graag mijn verhaal delen, voor alle andere jonge vrouwen met borstkanker. Als ik dan toch zoiets naars moet meemaken, dan doe ik er liever iets goeds mee.

Gastblogs

Naast blogs van mij zal er ook af en toe een gastblog verschijnen. Bijvoorbeeld van mijn vriend Dennis, die tevens journalist & tekstschrijver is, en mooi kan schrijven over hoe je leven als (jonge) partner van een borstkankerpati├źnt verandert. Ik zal ook af en toe een meer informatieve post schrijven over (borst-)kanker. Een overzicht van deze blogs kun je hier vinden en ook door de categorie Informatief te selecteren.

Volg me

Je kunt je hier abonneren op deze blog. Ook kun je me volgen en zo op de hoogte blijven van deze blog op Twitter en Facebook.

Laat gerust een reactie achter onder een blog. Je kunt me alles vragen. Het kan even duren voordat je een reactie krijgt, dat wel. Wil je mij direct spreken, vul dan het contactformulier in op mijn pagina Contact.

Disclaimer

Als het om kanker gaat, ben ik een ervaringsdeskundige, maar zeker geen expert. Ik doe mijn best om zo zorgvuldig mogelijk te schrijven over alles wat met kanker te maken heeft, ook over gebieden als zorg, wetenschap en werk. Dankzij mijn academische achtergrond en eigen ervaring, denk ik dat ik hier goed in slaag. Maar ik zou je aanraden meer informatiebronnen te zoeken dan alleen mijn blog. Ik kan er ook wel eens naast zitten en bovendien is sommige informatie al snel weer verouderd.

Tips

Zoeken naar informatie over kanker is lastig. Er zijn zeer veel informatiebronnen en er wordt veel zin, maar ook veel onzin verkondigd. Mijn beste tip zou zijn de meeste waarde te hechten aan wat artsen en wetenschappers te vertellen hebben. Zij zijn dagelijks bezig met de behandeling van kanker of met onderzoek naar de ziekte. Op internet is ook veel informatie te vinden, bijvoorbeeld op de websites van de Borstkankervereniging, het AYA Platform en Borstkankervragen. Beschikken over goede informatie is erg belangrijk. Ik weet uit eigen ervaring dat je soms meer voor elkaar krijgt als je weet waar je het over hebt.