IK – Het fotoboek dat niet over borstkanker gaat

Vandaag was het eindelijk zo ver: de presentatie van IK, het fotoboek waar ik ook in sta.

De boodschap achter dit integere fotoboek is dat er meer is dan het hebben van borstkanker. Dat er kracht voor nodig is om verder te gaan tijdens maar ook ná de borstkanker. Dat je ook verder kan en moet in je leven. Samen met je naasten.

In het fotoboek staan 67 mooie, integere foto’s van vrouwen en één man die borstkanker hebben of hebben gehad. Zijn ‘modellen’ hebben daar ieder hun eigen redenen voor. Een afsluiting van een periode, een nieuwe start. De foto’s worden per ‘model’ begeleid door een persoonlijke quote, waaruit de kracht spreekt om door te gaan.

(van: http://ik-hetfotoboek.nl/info.html)

Via een lotgenotengroep op Facebook werd er aan aantal maanden geleden een bericht gedeeld: een fotograaf zocht vrouwen die borstkanker hebben (gehad) om mee te werken aan een fotoboek. De boodschap van het fotoboek, dat het niet zou gaan om littekens of amputaties maar juist om de kracht van de vrouwen (en mannen), sprak me meteen aan. Nadat ik de website van de fotograaf, Michel Grolle, had bezocht en had gezien wat voor prachtige foto’s hij maakt, heb ik me aangemeld. Op 2 juli bezocht ik samen met Dennis de fotostudio, ik was best zenuwachtig maar ik had er vooral zin in! De fotoshoot was uiteindelijk dan ook vooral leuk! Wel best lastig hoor, hoe je dan moet zitten, hoe je moet kijken…. ik kreeg wel ineens veel bewondering voor fotomodellen, poseren is zo makkelijk nog niet! Gelukkig coachte de geweldige fotograaf me er goed doorheen, en samen kozen we uiteindelijk de foto uit die in het fotoboek zou komen.

In augustus plaatste LINDA.nieuws online een bericht over IK – het fotoboek, en daarbij plaatsten ze onder andere mijn foto. Nu had ik mijn foto al als omslagfoto op Facebook, dus helemaal een vuurdoop was het niet, maar dat was een “gekuiste” versie en op LINDA.nieuws was mijn volledige foto te zien! Toch wel erg spannend! Het is (vind ik) een prachtige en subtiele foto, en door de belichting ligt de nadruk vooral op mijn gezicht en niet op mijn (geamputeerde) borst. Daardoor voelt het minder bloot.

Het gekke is dat voordat ik borstkanker kreeg niemand me ooit zover had kunnen krijgen om naakt op de foto te gaan. Ik was zelfs nog nooit naakt naar de sauna geweest en ik deed al moeilijk over me omkleden in de sportschool… Kortom, ik was best onzeker over mijn lijf. Nu mis ik een borst en heb ik juist meer zelfvertrouwen en vind ik al die dingen ineens geen probleem meer! Mijn borsten (nouja, de afdruk ervan) staan zelfs midden in mijn woonkamer! Tsja ik denk dat ik mijn borst(-en) wel tientallen keren heb moeten laten zien aan een heleboel verschillende mensen… soms denk ik dat ik daardoor een beetje onthecht ben geraakt aan mijn borst(-en), het kan me niet meer schelen wie ze allemaal ziet!

Als ik door het boek blader, zie ik stuk stuk voor stuk mooie, krachtige en unieke vrouwen. Ja, ze hebben allemaal borstkanker (gehad), en ja bij sommige is dat duidelijk te zien, maar ik zie vooral gewoon mooie vrouwen. Vandaag mocht ik deze vrouwen ontmoeten tijdens de presentatie van het fotoboek en dat was erg bijzonder. Van tevoren las ik berichtjes van sommige van deze dames op Facebook dat de presentatie vast een emotionele gelegenheid zou worden. Daar kon ik me niet zoveel bij voorstellen… Ja, wel bijzonder natuurlijk, maar huilen? Nee, dat dacht ik niet. Maar toen het eenmaal zover was, en de fotograaf een prachtig filmpje liet zien met al onze foto’s (begeleid door mooie muziek), moest ik toch ook wel even slikken. Wow, al die mooie vrouwen, en allemaal hebben ze borstkanker gehad… Zoveel vrouwen met hetzelfde lot, en dit is nog maar het  topje van de ijsberg. Elk jaar krijgen er maar liefst 14.000 vrouwen de diagnose borstkanker, ongelooflijk veel toch?! Het gaf me echt het gevoel dat ik niet de enige ben. En dat ik het dus ook kan, de kracht vinden om door te gaan ondanks alles wat deze rotziekte met zich meebrengt.

Daarnaast was het extra bijzonder om alle dames te ontmoeten met wie ik lief en leed deel op de Facebook-lotgenotengroep. We delen zoveel samen, hebben aan een half woord genoeg, lachen en huilen met elkaar, bieden elkaar steun en informatie en vormen zo een geweldig netwerk. En nu zag ik de dames die ik alleen ken van foto’s ineens in het echt! Het was haast een beetje surreëel, echt heel gek! Na de eerste onwennigheid was het gauw vooral heel gezellig en werd het een bijzondere en geslaagde middag! Toen ik vanmorgen al om half 6 wakker was, na 5 uurtjes slaap en twee ontzettend leuke, maar ook ontzettend vermoeiende dagen met mijn halfbroertje te logeren, moest ik mezelf wel echt even bij elkaar rapen. Ik twijfelde oprecht of ik wel zou gaan. Gelukkig dat ik toch heb doorgezet, want dit had ik echt niet willen missen!

 

Heel moe, maar ook heel trots thuis met het fotoboek

Heel moe, maar ook heel trots thuis met het fotoboek!

Bizar om jezelf in een boek te zien staan!

Bizar om jezelf in een boek te zien staan!

 

Ik wil de fotograaf, Michel Grolle, ontzettend bedanken voor alle tijd, moeite en energie die hij heeft gestoken in dit prachtige initiatief. Daarnaast wil ik Titia de Vries bedanken voor al haar werk rondom de PR & Communicatie voor IK, Jolanda Fisser voor de vormgeving en het logo en Rob van den Berg voor zijn grafisch advies. Naast dat het voor mij, en waarschijnlijk alle modellen, een geweldige en positieve ervaring was om mee te werken, weet ik zeker dat het boek veel kracht en moed kan geven aan vrouwen die net te horen krijgen dat ze borstkanker hebben en dit boek doorbladeren op hun mammapoli. Ze zien dan dat er een leven is na borstkanker, en ze zien dat ze niet de enige zijn. Iedereen kan het overkomen. Ik weet in ieder geval zeker dat mij dit fotoboek veel kracht zou hebben gegeven, als ik dit had gezien net na mijn diagnose. Ik voel me dan ook trots en dankbaar dat ik aan dit project mee mocht werken.

IK - het fotoboek

IK – het fotoboek

 

Wil je het boek bestellen? Dat kan hier. Het is een prachtig fotoboek, en bovendien wordt elke foto begeleid door een persoonlijke quote, waar vaak ook moed en kracht uit spreekt. Voor iedereen een mooi boek om te hebben, ook als je geen borstkanker hebt (gehad) of daar in je omgeving niet mee te maken hebt. Van elk verkocht boek gaat 5 euro naar het onderzoek naar borstkanker. Het boek zal gratis worden verspreid onder alle mammapoli’s (= poli’s voor borstkanker) in Nederland. Om dat te bereiken kun je een donatie doen, ook hier.

Liefs, Marike

AUW - Axillary Web Syndrome
Sleur
Facebooktwitterpinterestmail
17 reacties op “IK – Het fotoboek dat niet over borstkanker gaat”
 1. Dennis Kemperman says:
 2. Paola says:
  • Marike says:
 3. Je moedertje says:
 4. Tinus says:
  • Marike says:
 5. ria Kemperman says:
 6. Mirjam says:
 7. Anna says:
 8. Petra Flach says:
  • Marike says:
 9. Nicolette says:

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Lees vorig bericht:
Goodreads 2017 reading challenge

Een van mijn favoriete websites op dit moment is Goodreads, een soort IMDB voor boekenliefhebbers, waar je allerlei informatie en reviews...

Sluiten