Grenzen – en wat je daar allemaal mee kunt doen
grens (de; v(m); meervoud: grenzen): denkbeeldige, scheidende lijn: een staatkundige grens; de grenzen overschrijden (of: te buiten gaan) te ver gaan.
Dat is de definitie die de Van Dale geeft als ik het woord “grens” intyp. Wat je met grenzen kunt, dat staat er niet bij. Terwijl ik als borstkankerpatiënt heel vaak te maken heb (gehad) met grenzen. Op veel verschillende manieren.
Met grenzen bewaken. Na 4 keer mis geprikt te zijn, zeggen dat je niet nog een prikpoging via je port-a-cath wil, ook al zegt de 3e verpleegster dat het haar vast wel lukt. Visite afzeggen, of naar huis sturen, omdat je te moe bent.
Met de stadsgrenzen van Utrecht, omdat je die zo weinig uitkomt. Zo weinig dat Utrecht zelfs benauwend aanvoelt. Zo weinig dat je helemaal gelukkig bent wanneer je eindelijk eens naar een vriendin buiten Utrecht gaat, gewoon zelf, met de trein.
Met grenzen opzoeken. Dingen doen die je nooit voor mogelijk had gehouden. Angsten aangaan omdat ze ineens heel erg meevallen naast de angsten die elke dag realiteit voor je zijn geworden. Maar ook grenzen opzoeken omdat je soms helemaal niet meer weet waar ze liggen. Wat je wel en niet (meer) kunt. Omdat dat als kankerpatiënt soms ook gewoon niet in te schatten is.
Met grenzen ontdekken. Merken wanneer het mij ook eens te veel wordt. Wat me echt raakt. Wat ik moeilijk vind.
Met grenzen verleggen. Grinniken bij de gedachte dat je jezelf vroeger een “slechte slaper” noemde, als je nu met “goed geslapen” een nacht bedoelt die ooit toch echt slecht was. Blij zijn met een longontsteking, terwijl je voor de borstkanker daar echt wel van geschrokken zou zijn. Niet meer goed weten wat je moet zeggen als iemand vraagt “hoe gaat het met je?” omdat anderen niet begrijpen dat jouw “goed” niet hetzelfde is als hun “goed” of jouw eigen “goed” van voordat je ziek werd…
Met grenzen respecteren. En dan vooral die van jezelf. Leren om lief voor jezelf te zijn. Jezelf rust te gunnen. Dat je niet altijd tot het uiterste hoeft te gaan. Niet altijd de beste hoeft te zijn. Dat je grenzen best mag verkennen, maar op een liefdevolle manier.
Met erkennen van mijn grenzen. Toegeven dat iets niet gaat. Hulp vragen. Nee zeggen.
Met binnen mijn grenzen blijven. Omdat je ze niet altijd hoeft op te zoeken. Omdat je best van tevoren al mag zeggen dat iets waarschijnlijk te veel gaat zijn. Omdat je niet altijd stoer en sterk hoeft te zijn.
Met voorbij de grenzen kijken. Mensen ontmoeten die je anders nooit ontmoet zou hebben. Op een andere manier leren kijken naar dingen. Meer zien.
Met grenzen aangeven. Omdat alleen jij weet hoe je je echt voelt en wat je wel en niet kunt. En dat dus moet uitleggen aan anderen, zodat zij niet onbedoeld over jouw grenzen gaan. Omdat sterk zijn soms ook betekent dat je aangeeft wanneer je niet meer kunt.
Met tegen je grenzen oplopen. In je hoofd soms vergeten dat je ziek bent en daardoor veel meer doen dan je eigenlijk al kunt. Te veel belemmerende gedachten hebben over van alles dat je moet, waardoor je te veel doet. Het duurt nu eenmaal even voordat je doorhebt dat in behandeling zijn voor kanker eigenlijk al topsport is, dus dat je daarnaast niet nog 1001 dingen hoeft.
Maar het meest met grenzen overschrijden. Je niet willen laten kennen tijdens een hardlooptraining voor beginners, waardoor je de volgende dag nauwelijks kunt lopen van de spierpijn. Met toch naar een verjaardag gaan tijdens de chemoperiode ook al voel je je daar doodongelukkig. Toch nog wat langer blijven op je werk, zodat je zo moe in de bus naar huis zit dat je huilend je vriend belt of hij je van de bushalte wil halen omdat je niet weet hoe je anders naar huis komt. Maar ook toch naar een promotie gaan in je eerste en slechtste chemoweek, en daar ook weer energie van krijgen. Heel soms is het het waard om over je grenzen te gaan.
Vandaag ga ik voor het eerst weer eens werken. 2 uurtjes. Van 10:00 tot 12:00. Dat ik het zo heb afgebakend heeft alles met grenzen te maken. Het wordt de eerste dag van mijn re-integratietraject. Waarin ik vooral ga proberen mijn grenzen te erkennen, respecteren, bewaken, en aan te geven. Ik ben benieuwd.
Wat mooi beschreven Marike, en ja die grenzen die zal je nog veel tegen komen.
Maar vandaag is dan de grote stap reïntegratie, hoop dat iedereen rekening houdt met jouw grenzen en dat je dat zelf ook zult doen.Heel veel succes en eigenlijk toch weer een mijlpaal.
Dankjewel Marijke! Ja het is zeker een grote stap. Het grootste gevaar voor mijn grenzen ben ikzelf denk ik 😉 Deze week ging gelukkig heel goed, het werkte goed om van tevoren bedachte uren te werken, en niet langer te blijven. Liefs
Wow, weer zo’n mooie blog Marike. Ik denk dat je veel mensen, waaronder mij, hiermee wat kan leren over grenzen en alles wat daarbij hoort. Veel succes vandaag met je eerste werkdag!
Dankjewel Sanne, dat is mooi om te horen! 🙂 Liefs
Marike,
Wat ontzettend mooi verwoord. Zo herkenbaar. Ik voer hierover allerlei gesprekken, mn met mezelf!
Die vraag ‘Hoe gaat het met je” is mij ook al zo vaak gesteld. Ik zeg dan: “Dat is een hele lastige vraag, wat moet ik daar nu op antwoorden.”
Grenzen overschrijden is soms nodig om ze te kunnen markeren en herkennen. Dat vind ik het allerlastigst!
Ik wens jou heel veel sterkte en succes vandaag. Het gaat lukken!
Eens met Marijke, ook dit is weer een mijlpaal.
lieve groeten, tinus
Hoi Tinus.
Dankjewel. Ja het grootste gevaar voor onze grenzen vormen wijzelf denk ik. Soms heb je het inderdaad nodig om over je grenzen te gaan, dan weet je meteen waar ze liggen.. Wel goed van je dat je gewoon zegt dat het “hoe gaat het met je?” een lastige vraag is om te beantwoorden. Dat is het ook. Lieve groetjes terug!
Wauw, wat een mooie blog! En zo waar… In een hele andere situatie, die van een burn-out en het proces van herstel daarvan, is het ook zo herkenbaar.
Ik heb veel bewondering voor je, succes met je grenzen op het werk!
Hoi Karin. Wat mooi om te horen dat het voor jou herkenbaar is. Dankjewel voor je lieve woorden!
Wat treffend omschreven Marike! Dit is waarschijnlijk een proces wat je moet leren na deze ziekte te hebben doorgemaakt . Ik wens je veel succes met het hervatten van jouw werk.
Hoi Rieky, dankjewel. Het is zeker een proces. Ik ben nog lang niet uitgeleerd in ieder geval 😉
Oooh die vraag ‘ hoe gaat het met je’… die vind ik ook altijd zo moeilijk te beantwoorden. En die nachten… ‘Goed’ is inderdaad erg subjectief geworden in beide gevallen.
Veel succes met je eerste werkdag vandaag!! Hopelijk geeft het je een ‘goed’ gevoel. 🙂
Ja, he. Soms snappen mensen dat toch niet, dat het subjectief is en dat ons referentiekader compleet is veranderd. Werken heeft me zeker een heel goed gevoel gegeven! Ben heel blij weer te beginnen! Liefs
Ik ben heel trots op jou, lieve schat van me! 🙂
Dankjewel lieverd!
Hoi Marieke,
Mooi benaderd. De ruimte waarin wij verkeren heeft voor ieder andere begrenzingen. Soms is dat natuurlijk en sta je er niet eens bij stik. Soms ook echter word je nadrukkelijk net de eindigheid van die ruimte geconfronteerd. Boeiend om te lezen hoe jij dat ervaart en confronterend ook als ik degene ben die vraagt hoe het gaat. Take care.
Mijn correctiemogelijkheid was voorbij toen ik de stomme typefout zag Marike. Het mag wel een e-tje minder.
Hoi René. Ach ik ben het wel gewend om Marieke genoemd te worden 😉 Je zegt het mooi… Liefs
Lieve dochter, het is zo moeilijk om je grenzen te bewaken. In je hoofd wil je heel veel, maar je lichaam weet nog niet altijd wat het kan. Vandaag weer gewerkt, dat is een enorme stap en een mooie mijlpaal. Laat anderen je helpen je grenzen te bewaken. Dat doet men graag.
En……weer een prachtig verhaal. Dikke kus.
Hoi lief moedertje. Ja mijn hoofd en mijn lichaam zitten zeker nog niet op 1 lijn! Maarja, hebben ze dat ooit gezeten… 😉 Mijn collega’s helpen me daar zeker bij! Kus!
Wauw Marie, je eerste werkdag. Nu al, net na een longontsteking en vorige week immunotherapie. Ik vind dat heeeeeeeel knap. Wat geef je mooi en goed weer op welke manier je grenzen tegenkomt. Als je eerst alles kunt doen en nu, door ziek zijn, geconfronteerd wordt met allerlei vormen van grenzen dan is het logisch dat je steeds weer moet bedenken wat kan en niet kan.
Het zal zelfs per dag verschillen. Heel veel raakt mij in deze blog. bijvoorbeeld dat Utrecht benauwend aan kan voelen. En dat Dennis je een keer ophaalt bij de bushalte. Poeh.
FDKK. Dikke knuffel, Hester. ❤❤❤
Hoi lieve tante. Grappig, jij zegt nu al, maar voor mij voelde het meer als: nu pas! Eindelijk! Inderdaad scheelt het per dag. En het is onvoorspelbaar. Soms ineens kan de vermoeidheid me gigantisch overvallen. Vervelend is dat. Jij zal het kennen. Dikke kus!
Hoi Marike!
Wat een mooie blog weer! Ik hoop dat je een hele fijne eerste werkdag hebt gehad!
Groetjes van Meike
Hoi Meike, dankjewel! Mijne eerste werkdag was top! Wat een lieve collega’s hebben wij toch 🙂 Hoop dat jij het naar je zin hebt in Amerika! Groetjes
Wow, weer prachtig omschreven… Mochten wetenschappelijke artikelen in de toekomst te vervelend worden, kun je altijd nog schrijfster worden op een heel ander gebied 😉
Tot zondag xxxx
Dankjewel Hilde. Wie weet, haha! Eerst maar weer eens aan die wetenschappelijke artikelen gaan zitten 😉 Tot zondag! Liefs!