Borstkankermaand, wat moeten we ermee?

Negen vrouwen per dag overlijden aan borstkanker. Twee jaar geleden, toen ik net zelf de diagnose borstkanker had gekregen, zag ik die boodschap ineens op elke straathoek. Het was oktober, borstkankermaand. En de campagne “9 per dag” maakte mij net iets te bewust van de ziekte waar ik net zelf mee was geconfronteerd. Ja, Borstkankermaand brengt gemengde gevoelens bij mij teweeg.

Pijnlijk herkenbaar

Vorig jaar was het thema: “Borstkanker zaait zich uit naar je leven”, over de impact van borstkanker op zo’n beetje alle gebieden van je leven. Ik was toen net uit het zwarte gat aan het krabbelen waar ik in was gedonderd na de chemo, borstamputatie en bestralingen. Re-integreren ging moeilijk, ik wilde eigenlijk stoppen met de hormoontherapie en ook met Dennis moest ik een heel nieuwe balans vinden. Ik leefde dit thema en vond die herkenbaarheid weer pijnlijk.

Dit jaar is het thema ‘Jonge vrouwen’ en raakt het mij dus weer persoonlijk. Tegelijkertijd ben ik blij met dit thema, want ik heb vaak ervaren dat ‘mijn’ doelgroep extra aandacht nodig heeft. Bij jonge vrouwen wordt borstkanker vaak later ontdekt, is deze agressiever en jonge vrouwen overlijden vaker aan borstkanker. Jonge vrouwen krijgen vaak meer en ingrijpendere behandelingen. In mijn geval betekende dat én chemo én een borstamputatie én een okselkliertoilet én bestralingen én immunotherapie én hormoontherapie.

Borstkanker die in de familie zit en (misschien) geen kinderen kunnen krijgen zijn twee thema’s die voor veel jonge vrouwen met borstkanker, ook voor mij, een grote rol spelen. Ik moest met deze heftige ziekte omgaan in een levensfase waarin ik bezig wilde zijn met carrière maken, kinderen krijgen, feestjes bezoeken en mooie reizen maken. In plaats daarvan verloor ik mijn haar, mijn borsten en haalde ik geen shotjes in de kroeg, maar in het ziekenhuis. Ik werd geconfronteerd met een mogelijk dodelijke ziekte op een leeftijd waarop je doorgaans denkt dat het leven maakbaar is. Ik leerde goede levenslessen, maar het leven was meteen ook wel een heel harde leerschool. Natuurlijk ben ik veerkrachtig als twintiger. Maar ik ben ook gewoon jong, en dus heb ik minder levenservaring om om te gaan met alles dat op me afkomt.

Marike - Pink Ribbon

Het campagnefilmpje van Pink Ribbon laat dit prachtig zien. Ik had de eer eraan mee te mogen werken. Ik ben diegene die het liefst onder haar dekbed wil kruipen: want omgaan met de vermoeidheid is voor mij een van de moeilijkste aspecten van borstkanker. Lees hier ook een korte blog over mij.

Ik vind het goed dat deze campagnes laten zien hoe borstkanker écht is: een serieuze ziekte waar nog veel te veel vrouwen aan overlijden. Geen roze feestje dus. Borstkanker is géén griepje en ook geen club waarvan het cool is om erbij te mogen horen (trust me!).

Borstkankermaand, mijn advies

Dus mijn advies voor deze maand: laat alle onzinnige acties aan je voorbij gaan, probeer iets te leren over borstkanker en doneer, zodat wetenschappelijk onderzoek de levenskansen voor jonge vrouwen met borstkanker verbetert! En besef je hoe ingrijpend zo’n diagnose nu echt is, hoe stoer de jonge vrouw in kwestie ook overkomt…

Borstkanker is in alle gevallen ingrijpend. Jonge vrouwen kampen vaak met een nóg grotere ziektelast en problemen rondom bijvoorbeeld vruchtbaarheid. Afwijkingen zijn moeilijker te vinden en jonge vrouwen krijgen vaker aanvullende behandelingen als chemo- en/of hormoontherapie. Ook is de kans op terugkeer bij jonge vrouwen groter en heeft het vaker overlijden tot gevolg. Daarom vragen we deze borstkankermaand extra aandacht en geld voor deze groep vrouwen!Help je mee? Word donateur: www.pinkribbon.nl/donateur
Of koop de Armband of het Lintje. www.pinkribbon.nl

 

 

Lieve Dennis
Nieuwe website!
Facebooktwitterpinterestmail
4 reacties op “Borstkankermaand, wat moeten we ermee?”
  1. Anne says:
  2. Tipsbijkanker says:
  3. Tineke Dokter-deJong says:
  4. Marina Nieuwenhuijs says:

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Lees vorig bericht:
Goodreads 2017 reading challenge

Een van mijn favoriete websites op dit moment is Goodreads, een soort IMDB voor boekenliefhebbers, waar je allerlei informatie en reviews...

Sluiten