Oud & Nieuw – en goede voornemens

Oud & Nieuw 2014. Locatie: Amerika. Gezelschap: mijn vriend en familie. Programma: gourmetten, Mens-erger-je-niet, zelfgebakken wafels, champagne. Alle ingrediënten voor een geslaagde avond. Waarom voelde het dan niet zo?

Dat dubbele gevoel begon met alle video’s van Facebook over hoe geweldig iedereens jaar was. Ik bekeek mijn filmpje en dacht: dit doet totaal geen recht aan mijn jaar. Weg ermee. Ik kon dit jaar even niks met Oud & Nieuw. Voelde me vervreemd van de rest van de wereld. Terugblikken maakte verdrietig, vooruitkijken bang. Toen me de vraag werd gesteld: “Wat zijn jouw plannen voor 2015?”, brak het zweet me uit (en nee, niet door een opvlieger). Plannen? Wensen? Goede voornemens? Voor mij is het niet moeilijk dit jaar. Ik heb maar één wens: gezond 2015 doorkomen. Natuurlijk wil ik ook van alles: mooie reizen maken, succes in mijn carrière, veel liefde. Maar het zijn secundaire wensen. Nooit eerder heb ik zo goed begrepen waarom mensen elkaar gezondheid wensen voor het nieuwe jaar.

Dit jaar maak ik voor het eerst geen goede voornemens. Waar ik me eerder voornam gezonder te leven, meer te sporten, relaxter door het leven te gaan, heb ik dit jaar 1 januari niet nodig als motivatie. Ik heb een motivatie die veel groter is: ik wil leven!

Ik lees vaak tips over hoe de kans te vergroten je goede voornemens uit te laten komen. Ze uitspreken is daar een van, evenals ze concreet maken, nieuwe gewoontes creëren. Geen verrassende tips, maar waarom lukt het dan zoveel mensen toch niet zich aan hun goede voornemens te houden? Simpel: men is niet gemotiveerd genoeg. Al die jaren dat ik mezelf voornam om meer te sporten, terwijl ik vervolgens 1001 excuses wist te bedenken om vooral niet te gaan sporten. Het regent. Te koud. Te moe. Geen tijd. Aan die excuses lag ten grondslag de naïeve gedachte dat je voor gezondheid niets hoeft te doen. Het was wel goed genoeg zo, ook was ik vaak moe, had ik veel last van mijn darmen en raakte ik door mijn slechte conditie moe en bezweet van een kwartier fietsen.

De beste manier om gemotiveerd te raken voor een gezonder leven is ziek zijn. Pas dan voel je echt wat gezondheid inhoudt. En dan zijn er geen excuses meer. Zo had ik nooit gedacht op Nieuwjaarsdag hard te lopen, in de regen nog wel! Minder te drinken en te snoepen. Te mediteren. Ik! Wil jij je goede voornemens ook uit laten komen? Probeer je te verplaatsen in het leven van een zieke. Je kent vast wel iemand in je omgeving. Loop met ze mee. Lees mijn blogs. Schrijf dan je goede voornemens op. En zet een streep door alle excuses. En begin vandaag!

 

Ik wens jullie allemaal alle goeds voor 2015, maar vooral goede gezondheid! En succes met die goede voornemens!

5k op 1 januari 2015

De 5k commitment run waar ik aan mee zou doen vandaag, was vanwege de regen afgelast (ja, Amerikanen, he… je zou maar vallen en ze aanklagen!). Het weerhield mij er niet van om 2015 toch te beginnen met mijn eigen 5k commitment run!

Screenshot_2015-01-01-12-16-49 

 

Vakantie & dankbaarheid
Veerkracht
Facebooktwitterpinterestmail
21 reacties op “Oud & Nieuw – en goede voornemens”
 1. Corry Tan says:
  • Marike says:
 2. Joyce says:
  • Marike says:
 3. René says:
  • Marike says:
 4. Je moedertje says:
  • Marike says:
 5. hilde says:
  • Marike says:
 6. Hester says:
 7. Rob says:
  • Marike says:
 8. anne says:
  • Marike says:
 9. Mirjam says:
 10. @tips_bij_kanker says:
  • Marike says:
 11. Tinus says:

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Lees vorig bericht:
Goodreads 2017 reading challenge

Een van mijn favoriete websites op dit moment is Goodreads, een soort IMDB voor boekenliefhebbers, waar je allerlei informatie en reviews...

Sluiten