5 redenen waarom iedereen naar Over Mijn Lijk zou moeten kijken

Over Mijn Lijk volgt jonge mensen die ongeneeslijk ziek zijn. Ik vind het een prachtig programma, en ik ben niet de enige, het won al eerder prijzen als een Gouden Beeld en de Zeldzame Engel Award en werd genomineerd voor de Gouden Televizier Ring. Toch zijn er ook veel mensen, die al dan niet zelf kanker hebben gehad, die niet naar dit programma kijken. En niet omdat ze het stom of slecht vinden, maar omdat ze het te confronterend vinden. Juist voor die mensen hier 5 redenen waarom je toch naar Over Mijn Lijk zou moeten kijken.

1) Het maakt de dood normaler

De dood is een taboe. We praten er niet graag over in Nederland. Eigenlijk is dat gek. Waarom kijken we wel naar programma’s over baby’s die geboren worden (toch ook best eng!), maar niet naar programma’s over mensen die sterven. Waarom wel naar series waarin om de haverklap iemand wordt doodgeschoten maar niet naar echte mensen die doodgaan? De dood hoort net zo bij het leven als geboorte. Iedereen weet dat ie ooit dood gaat, alleen komt de dood voor ongeneeslijke zieke mensen sneller. Naar Over Mijn Lijk kijken doet je realiseren hoe normaal de dood is. En dat maakt je minder bang.

2) Het geeft je kracht

Ik hoor vaak mensen zeggen dat ze niet naar Over Mijn Lijk kijken omdat ze er bang van worden. Het komt te dichtbij. Ze moeten ervan huilen en kunnen erna niet slapen. Ik snap het wel. Een vrolijk programma is het niet. Ik heb ook even getwijfeld of ik wel ging kijken. Maar ik heb ervaren dat, als je die emoties er gewoon laat zijn, ernaar kijken me juist minder bang maakt. Sterker nog: het geeft me kracht. Deze mensen gaan veel te jong dood, hebben vaak veel pijn, en toch zijn ze vaak zo sterk en positief. Ze gaan dood, maar toch leven ze vaak meer en intenser dan de gemiddelde mens. Dat geeft mij juist te gevoel dat mocht ik ooit de vreselijke pech hebben uitzaaiingen te krijgen, ik dat ook kan.

3) Het helpt je te leven in het nu

Als je weet dat je dood gaat stel je niet meer uit. Je maakt die verre reis, je spreekt uit hoeveel je van iemand houdt, je neemt die tatoeage, je laat de afwas staan voor een wandeling in de zon. Naar Over Mijn Lijk kijken doet realiseren dat iedereen kanker kan krijgen, dus ook jij! Geen fijn besef nee, en het lijkt fijner om te denken dat zoiets alleen anderen overkomt. Maar juist dit besef eens echt tot je laten doordringen helpt je te leven in het nu. Ook als je (waarschijnlijk) niet binnenkort overlijdt, heb je maar één leven: dus leef dat ook!

4) Het is een goed gemaakt, integer programma

Sinds ik zelf heb meegedaan aan Je Zal Het Maar Hebben (dit voorjaar op TV!) heb ik nog meer bewondering gekregen voor BNN en de programmamakers van deze programma’s. Want hoe breng je zo’n zwaar onderwerp eerlijk over zonder mensen te veel af te schrikken? Hoe breng je humor en luchtigheid in een programma en belicht je tegelijkertijd ook eerlijk alle aspecten van ziek zijn. Beide programma’s zijn daarin naar mijn mening erg geslaagd. En ik hoop dat Tim Hofman ooit OML gaat presenteren, weet zeker dat hij dat heel goed zou kunnen!

5) Het laat je relativeren

Als je op Twitter kijkt tijdens of na de aflevering zie je vaak tweets met de hashtag #overmijnlijk in de trant van: “wat maak ik me toch druk om kleine dingen”. Ja als er één programma je helpt relativeren is het Over Mijn Lijk wel. En natuurlijk moet je niet alles wegrelativeren. Geloof me, ik maak me elke dag wel druk om kleine dingen. Maar af en toe even heel erg dankbaar zijn voor je gezondheid mag best! #countyourblessings. Zoiets 😉

Over Mijn Lijk komt vanavond om 22:15 uur op NPO 1. Terugkijken kan via Uitzending Gemist.

Ga jij kijken?

Over Mijn Lijk - Logo

Onderweg naar The Sunshine State!
Tzatziki rook nog nooit zo lekker
Facebooktwitterpinterestmail
4 reacties op “5 redenen waarom iedereen naar Over Mijn Lijk zou moeten kijken”
  1. Mirjam says:
  2. Mincka says:
  3. Gryt says:
  4. Je moedertje says:

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Lees vorig bericht:
Goodreads 2017 reading challenge

Een van mijn favoriete websites op dit moment is Goodreads, een soort IMDB voor boekenliefhebbers, waar je allerlei informatie en reviews...

Sluiten