Wereldkankerdag – 10x Dit is nou kanker

Vandaag, 4 februari, is het Wereldkankerdag. Een dag die het bewustzijn over kanker moet vergroten. In deze blog dan ook 10 keer “dit is nou kanker”! Wist jij al dat deze 10 dingen óók bij kanker horen?

 1. Van kanker word je moe!

  Vermoeidheid is een bijwerking van chemotherapie, bestralingen, hormoontherapie: zo’n beetje van alle behandelingen! De enorme psychische impact van kanker kan je ook erg moe maken. En nee, die vermoeidheid is niet direct voorbij na de laatste behandeling. Daarmee om leren gaan kost de kankerpatiënt vaak veel moeite.

 2. Kanker beïnvloedt je seksleven

  Seksuele problemen bij borstkanker zijn de norm, geen uitzondering. Toch is het een verborgen probleem. Want zowel arts als patiënt lijken makkelijker over aambeien te praten dan over het gebrek aan zin in seks. Terwijl een fijn seksleven wél een belangrijk onderdeel is van de kwaliteit van leven.

 3. Kanker heeft gevolgen voor heel je lichaam

  Kanker zorgt niet alleen voor zichtbare littekens. De lijst met bijwerkingen van behandelingen is eindeloos, van nagels die uitvallen tot bloedneuzen en van aambeien tot gevoelloze vingertoppen. Na de behandelingen ben je niet direct van die bijwerkingen af. Sterker nog, soms heb je jaren later nog steeds last van klachten. Deze zogenoemde late gevolgen van kanker, zoals lymfe-oedeem en vermoeidheid, worden vaak onderschat.

 4. Kanker is een emotionele achtbaan

  Ja, de ene dag voel je je sterk en de andere dag angstig, boos en verdrietig. De ene dag vrolijk, de andere dag een regelrechte bitch. En ook: de ene dag vol energie en de andere dag doodmoe. Soms optimistisch en soms niet. Accepterend en dan weer gefrustreerd. Hoe je je voelt, is niet altijd te voorspellen en dit vraagt begrip en geduld van de omgeving.

 5. Iedereen kan kanker krijgen

  Ja, ook als je jong bent, als je alleen superfoods eet, als je een topsporter bent. We weten eigenlijk nog maar heel weinig over de preventie van kanker. En nee, positief denken helpt kanker niet voorkomen.

 6. Kanker heb je niet alleen

  Hoewel er maar één persoon aan het chemo-infuus ligt, heb je kanker met het hele gezin. Het heeft een enorme impact op partners, kinderen, ouders, vrienden en collega’s. Het ontregelt een gezin, het zet relaties onder druk. Partners moeten veel zorgtaken overnemen, kinderen zijn bang hun moeder of vader te verliezen. Des te belachelijker dat psychologische zorg voor partners niet meer vergoed wordt.

 7. De laatste behandeling is niet het einde van kanker

  Ik heb lang gedacht dat ik de maandag na mijn laatste behandeling gewoon weer fris en fruitig op mijn werk zou zitten en dat de kanker alleen een omgeslagen bladzijde in mijn leven is. Niets is minder waar, je kunt simpelweg niet terug naar je oude leven, maar begint aan een nieuw hoofdstuk, waarin kanker onvermijdelijk een rol speelt. Je moet leren omgaan met lichamelijke beperkingen, een veranderd uiterlijk, een onzekere toekomst, angst om weer ziek te worden. Accepteren dat je niet meer de oude ik wordt, is een moeilijk en lang proces. Het helpt daarin niet mee dat men in je omgeving denkt dat het allemaal klaar is zodra de eerste haren op je hoofd tevoorschijn komen.

 8. Chemobrein bestaat!

  Chemotherapie kan grote cognitieve gevolgen hebben zoals vergeetachtigheid, moeite hebben op woorden te komen en een gebrekkige concentratie. En dat je dit niet aan iemand merkt, betekent niet dat het er niet is! Ik heb zelfs gedacht dat ik mijn promotieonderzoek nooit meer zou kunnen afronden. Gelukkig werken mijn hersenen inmiddels weer aardig op hun oude niveau. Tip voor de omgeving: neem deze klachten en de bijbehorende emoties, zoals frustratie, serieus!

 9. (Borst-)kanker beïnvloedt alle aspecten van je leven

  Kanker heeft niet alleen gevolgen voor je lichaam. Maar ook voor je werk, financiën, relatie, het afsluiten van een hypotheek en verzekeringen, sociale leven, het krijgen van kinderen. Eigenlijk op alles dus! Bedenk je eens in dat alles in je leven van de een op de andere dag onzeker is, en dat je niet weet of het ooit nog goedkomt. Best heftig, of niet? Heb dus begrip en vooral veel geduld met kankerpatiënten.

 10. Aan Facebookkettingacties heb je niets

  Delen welke kleur beha je aanhebt, of hoeveel tatoeages je hebt, draagt absoluut niets bij aan bewustzijn rondom borstkanker. Hetzelfde geldt voor de seksualisering van borstkanker, waarbij er mensen zijn die denken dat rondhupsende vrouwen in bikini kunnen bijdragen aan bewustzijn rond borstkanker. Dit soort acties zijn vervelend en kwetsend. Dus doe er niet aan mee! Als je echt iets wilt bijdragen aan bewustzijn rondom kanker kun je beter deze blog delen 😉

Wereldkankerdag 2016 (1)

5 redenen waarom ik zo trots ben op Marike
Angst, het is een vreemd ding
Facebooktwitterpinterestmail
13 reacties op “Wereldkankerdag – 10x Dit is nou kanker”
 1. Gryt says:
 2. Hester says:
 3. Marie José says:
 4. Marjolijn says:
  • Marike says:
 5. Jette says:
 6. Je moedertje says:
 7. Heidi says:
 8. Anita says:
 9. Hans says:
  • Marike says:

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Lees vorig bericht:
Goodreads 2017 reading challenge

Een van mijn favoriete websites op dit moment is Goodreads, een soort IMDB voor boekenliefhebbers, waar je allerlei informatie en reviews...

Sluiten