1 jaar bloggen op Jong & Borstkanker Blog: 10 redenen waarom je zou bloggen als je ziek bent

Beginnen met bloggen is een van de beste keuzes die ik ooit gemaakt heb. Juist als je ziek bent heeft een blog bijhouden veel voordelen. Uit een wetenschappelijke studie waarin ze vrouwen met borstkanker lieten bloggen, bleek dat deze vrouwen minder last hadden van depressieve klachten, positiever waren en beter konden genieten van het leven dan vrouwen uit de controlegroep. In deze blog beschrijf ik 10 redenen waarom je zou bloggen als je ziek bent.

1) Je hoeft niet telkens hetzelfde verhaal te vertellen

Als je familie, vrienden en collega’s op je blog kunnen lezen hoe het met je gaat, hoef je niet telkens hetzelfde verhaal te vertellen. Als je bijvoorbeeld een uitslag krijgt, zit je niet heel de dag te bellen en appen, en dat scheelt dus veel energie. Bovendien voorkom je zo dat je als een antwoordapparaat telkens hetzelfde riedeltje afdraait. En soms heb je ook gewoon geen zin om te praten. Of juist om niet over je ziekte te praten. Dat kan dan omdat je omgeving al op de hoogte is van alles rondom je ziekte.

2) Het is prettig voor je omgeving

Mijn moeder las deze blog en benoemde dat ik er niet bij had gezet dat het ook voor mijn omgeving heel fijn is dat ik blog. Bijvoorbeeld toen ik laatst zoveel last had van het vullen van mijn tissue expanders, kon mijn moeder teruglezen hoe die tissue expanders nu werkten en wat de risico’s waren. Ook lezen vriendinnen van mijn moeder mijn blog, en kunnen er zo ook beter voor haar zijn.

3) Je kunt makkelijker en eerlijker delen hoe het echt met je gaat

Ben ik op mijn werk, en vraagt een collega aan me hoe het gaat terwijl ik onderweg ben naar het koffiezetapparaat, dan is de kans groot dat ik ‘goed’ zeg. En ook al zit ik wel rustig thuis op de bank met een goede vriendin te praten, dan deel ik nog niet zomaar mijn diepste angsten en rauwe emoties. Op mijn blog lukt me dat wel: die gevoelens opschrijven is een stuk makkelijker dan face-to-face praten. Als ik blog ben ik ook minder bezig met wat iemand ervan vindt, ik deel gewoon mijn verhaal en mensen kiezen er zelf voor het te lezen. Terwijl je in een gesprek toch ook onbewust let op alle non-verbale signalen van iemand, en je verhaal bijvoorbeeld afkapt als iemand verveeld kijkt.

4) Je leert veel over jezelf en het helpt bij je verwerkingsproces

Door te schrijven over je ziekte, leer je over jezelf. Elke keer dat ik blog over hoe het met me gaat is het namelijk een moment van reflectie: hoe gaat het nu met me? Als je woorden zoekt om te beschrijven hoe je je voelt, krijg je ook voor jezelf helderder wat je ervaart. Op deze manier ben je ook heel actief bezig met het verwerkingsproces van je ziekte. Bovendien houd je zo eigenlijk een dagboek bij, ik vind het vaak bijzonder om mijn eigen blogs terug te lezen!

5) Je hebt iets te doen: bloggen is een hobby

Achteraf wilde ik dat ik meteen met mijn blog was begonnen. Want juist in dat eerste jaar, waarin ik nauwelijks kon werken en dus vooral thuis was, was het goede afleiding geweest. Bloggen is een makkelijke hobby: het kan altijd en overal, je hebt er weinig voor nodig en je kunt het doen wanneer je wilt. Het kost ook relatief weinig energie: je kunt met je laptop op de bank zo een korte blog typen. Bovendien is schrijven hartstikke leuk (vind ik tenminste). En door te bloggen ben je actief en creatief bezig.

Een van mijn favoriete bloggers, Lisanne van lisanneleeft.nl, heeft de ziekte van Lyme en is een fulltime blogger. Supermooi om te zien hoe zij ondanks vermoeidheid en (fysieke) beperkingen zo’n toffe (dagelijkse!) blog weet bij te houden,  waardoor ze echt veel mensen kan inspireren. Dus ook al is een reguliere baan niet mogelijk, bloggen kan ook een baan zijn, en nog een heel leuke ook!

6) Je leert veel over je ziekte

Door te bloggen, heb ik veel over borstkanker geleerd. Op de eerste plaats omdat ik zelf natuurlijk goede en correcte informatie wil geven en daardoor informatie lees over borstkanker. Maar ook doordat andere vrouwen met borstkanker hun verhaal met mij delen, en ik daar weer van leer. Ik heb inmiddels een groot netwerk van lotgenoten opgebouwd. Erg handig als ik tips zoek, of ervaringen van anderen wil horen. Als je een zeldzame ziekte hebt, is een blog beginnen al helemaal relevant, omdat het dan natuurlijk erg lastig is om lotgenoten te vinden. Ik kreeg zelfs eens een mailtje van een radiotherapeut met tips toen ik maar niet kon kiezen wat voor borstreconstructie ik wilde. Geweldig toch!

7) Je kunt door bloggen iets betekenen voor anderen

Van tevoren had ik nooit verwacht dat ik zo vaak zou horen dat anderen iets hebben aan mijn blog. Ze vinden herkenning en tips, of raken gemotiveerd of geinspireerd. Toen ik net wist dat ik borstkanker had, heb ik uren op internet gezocht naar verhalen van andere jonge lotgenoten. Die waren er maar weinig, maar de blogs die ik wel vond (zoals lottiej.nl, die een heel vergelijkbaar traject doorliep), heb ik van A tot Z gelezen. Ik vind het fijn dat ik die rol nu voor anderen kan betekenen. Op deze manier geef ik betekenis aan wat mij overkomen is.

8) Bloggen maakt de communicatie over je ziekte makkelijker

Doordat ik blog, is de drempel om met mij te praten over mijn ziekte een stuk lager geworden. Mensen kunnen inhaken op iets wat ik op mijn blog heb geschreven, en dat maakt het minder eng voor ze om iets te vragen. Ik weet daardoor ook dat ze echt geinteresseerd zijn, terwijl ik anders toch onbewust peil hoeveel antwoord iemand écht wil op de vraag: “Hoe gaat het met je?”. Het levert ook grappige situaties op als ik vergeet hoeveel ik deel en ik iemand spreek die alles over me weet.

9) Bloggen over je ziekte levert je veel steun en begrip op

Borstkanker kan een onzichtbare ziekte zijn. Als je niet (meer) kaal en opgeblazen bent door de chemo dan zien mensen niet dat je ziek bent. Veel van de klachten zijn onzichtbaar. En ook op psychisch gebied denken mensen heel gauw dat je goed in je vel zit als je (even) vrolijk bent (of je vrolijk voordoet). Doordat ik op mijn blog makkelijker eerlijk ben over hoe het met me gaat, en deel wat er allemaal komt kijken bij borstkanker, levert dat me veel steun en begrip op. Regelmatig hoor ik dat mensen me beter leren kennen door mijn blog, of dat ze geen idee hadden wat voor rol borstkanker (nog steeds) in mijn leven speelt.

10) Je voelt je er beter door

Lieve en bemoedigende reacties op een blogpost, mailtjes, berichtjes of Facebookreacties en -likes maken me blij. Dat iemand de moeite neemt om te reageren, doet me altijd goed en vind ik nog steeds bijzonder. Het uiten van je emoties helpt bij je verwerking en kan echt opluchten.

Dus… ga jij ook bloggen??

10 redenen waarom je zou bloggen als je ziek bent

Laatste keer filmen voor BNN - Je Zal Het Maar Hebben
1 jaar bloggen op Jong & Borstkanker Blog: de cijfers
Facebooktwitterpinterestmail
6 reacties op “1 jaar bloggen op Jong & Borstkanker Blog: 10 redenen waarom je zou bloggen als je ziek bent”
  1. Hester says:
  2. Mirjam Verhaegh says:
  3. Eline says:
  4. Leonie says:
  5. anna says:
  6. Seline eisma says:

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Lees vorig bericht:
Goodreads 2017 reading challenge

Een van mijn favoriete websites op dit moment is Goodreads, een soort IMDB voor boekenliefhebbers, waar je allerlei informatie en reviews...

Sluiten