10 tips om toch te gaan hardlopen als je geen zin hebt

Ik had nooit gedacht dat ik het ooit zou zeggen, maar ik doe het nu toch: “Hardlopen is leuk!” Als ik vroeger een hardloper voorbij zag komen – rood hoofd, bezweet en een pijnlijk gezicht – bedacht ik me grijnzend wat een vreselijke sport dat was en hoe fijn het was dat ik dat mezelf niet aandeed. Het leek me helemaal niks. Voor de warme en comfortabele sportschool was ik al niet voor te motiveren, laat staan voor hardlopen in de kou en regen.

En toen kreeg ik borstkanker en veranderde mijn denken ten opzichte van sporten compleet. Ik merkte tijdens de chemo’s dat mijn (toch al niet al te beste conditie) ineens heel hard achteruit ging. Ik las over hoe sporten de kans op (terugkeer van) borstkanker verkleint, hoe het helpt bij het verdragen van de bijwerkingen van chemotherapie, hoe sporten angst en depressie kan verminderen en hoe sporten helpt bij het sneller terugkeren op werk na ziekte. Omdat ik nog nooit had hardgelopen, deed ik mee aan iRun: een hardloopcursus voor beginners. Elke zaterdagochtend volgde ik samen met Dennis een leuke training van onze altijd enthousiaste trainer. Van helemaal uitgeput 1 minuut lopen kon ik zo na 6 weken toch al 15 minuten aan één stuk hardlopen, en dat met 1 a 2 keer zelf trainen naast de Irun-trainingen. Krap 4 maanden later kon ik al 5 kilometer aan één stuk rennen. Ik merkte hoe mijn conditie verbeterde, mijn spieren sterker werden, ik minder bijwerkingen ervoer van de hormoontherapie en dat ik beter in mijn vel zat. Ik kon ineens fietsen naar mijn werk zonder uitgeput aan te komen en de 3 trappen van ons huis gingen me ook een stuk makkelijker af. Ik kon zelfs (niet geheel zonder trots) concluderen dat mijn conditie, na 1.5 jaar behandelingen voor borstkanker, beter was dan daarvoor!

Toch komt de motivatie me niet aanwaaien, het kost me (nog steeds) vaak veel moeite om mezelf van de bank te slepen en te gaan hardlopen. Ik heb inmiddels wel beter door wat me helpt om toch te gaan hardlopen, ook al heb ik totaal geen zin. Heb jij ook van die dagen dat je heel de dag moed aan het verzamelen bent om te gaan hardlopen? Denk je geregeld aan het eind van de week: weer niet gaan hardgelopen! Misschien heb je dan iets aan mijn tips:

 1. Trek je hardloopkleding aan. Het klinkt heel raar, maar als je eenmaal de (kleine) moeite hebt gedaan je hardloopkleding aan te trekken, dan is de kans groot dat je alsnog de deur uitgaat om te gaan hardlopen.
 2. Je mag het na 10 minuten opgeven. Als het echt-echt niet gaat, je bent echt TE moe, dan mag je na 10 minuten stoppen. En 10 minuten hardlopen is wel te doen, toch?! Het mooie is dat als je eenmaal aan het hardlopen bent, dat meestal zo goed voelt dat je vanzelf doorgaat. Wedden dat je alsnog dat half uur volmaakt?
 3. Spijt heb je van dingen die je niet doet. Bedenk je: heb je ooit spijt gehad dat je toch was gegaan? Waarschijnlijk niet, maar vaak heb je wel spijt dat je niet bent geweest. Herinner je hoe je je de laatste keer voelde toen je toch bent gaan hardlopen, ook al had je geen zin.
 4. Visualiseer de positieve effecten van hardlopen. Stel jezelf voor hoe je lichaam sterker en mooier wordt. Zie jezelf onder de hete douche staan nadat je hebt hardgelopen. Probeer je voor te stellen hoe trots je je voelt als je toch bent gaan hardlopen, ook al had je geen zin.
 5. Stel jezelf een beloning in het vooruitzicht. Een lekkere smoothie, een luie avond op de bank met je beste vriend Netflix, een extra lange hete douche. Je hebt het verdiend!
 6. De volgende keer gaat het makkelijker. Terwijl je weet: als je nu niet gaat, wordt het alleen maar moeilijker.
 7. Je boft dat je kunt hardlopen. Bedenk dat er veel mensen zijn die er alles voor over zouden hebben om te kunnen hardlopen. Mensen in een rolstoel, mensen die in het ziekenhuis liggen, kankerpatiënten. Ik denk terug aan hoe zwak ik me voelde tijdens mijn chemoperiode en doe het voor die Marike.
 8. GA! Tenzij je overgevend in je bed ligt, kun je best gaan rennen. Ook als het regent, koud is, je moe bent, geen tijd hebt, enzovoorts. Hoe vaker dat je lukt, hoe makkelijker het de volgende keer wordt. Ik bedenk me dan dat mijn eerste Irun-training een week na mijn longontsteking was. Als ik het toen kon, kan ik het nu toch zeker.
 9. Denk niet te veel na. Hier ben ik heel goed in. Ik kan er gerust heel mijn (vrije) dag over doen om me te bedenken of en zo ja wanneer ik zal hardlopen. Ik weeg alle voor- en nadelen tegen elkaar af. Het komt er vaak op neer dat ik uiteindelijk gauw ga voordat het donker wordt. Terwijl het juist zo lekker is om ’s ochtends te gaan en mijn dag fris en actief te beginnen. Dus ik moet mezelf niet te veel tijd geven om na te denken, maar gewoon gaan!
 10. Zeg tegen iemand dat je gaat hardlopen. Je stelt dan niet alleen jezelf, maar voor je gevoel ook die ander teleur als je toch niet gaat.

Heb jij nog een tip? Of is het je door deze tips gelukt om toch te gaan hardlopen, ook al had je totaal geen zin? Laat het weten in een reactie hieronder!

IMG-20150101-WA0003

Bookreview: De dag dat ik doodging (Tania Bongers)
Altijd moe!
Facebooktwitterpinterestmail
12 reacties op “10 tips om toch te gaan hardlopen als je geen zin hebt”
 1. Je moedertje says:
  • Marike says:
 2. Tinus says:
  • Marike says:
 3. Hester says:
  • Marike says:
 4. Dennis says:
 5. Rianne says:
  • Marike says:
 6. Margrietje01 says:
  • Marike says:

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Lees vorig bericht:
Goodreads 2017 reading challenge

Een van mijn favoriete websites op dit moment is Goodreads, een soort IMDB voor boekenliefhebbers, waar je allerlei informatie en reviews...

Sluiten