5 redenen waarom ik zo trots ben op Marike

Ja, natuurlijk had ik dit blog ook ‘17.375 redenen waarom ik zo trots ben op Marike’ kunnen noemen, maar ik heb zo’n vermoeden dat die wat minder gelezen zou worden! 😉 Daarom vijf dingen die mij een trots vriendje maken.

1. Ze durft haar verhaal te vertellen

Op een avond in 2014 struinden we in Utrecht langs de grachten, terwijl Marike aan het afwegen was of ze een blog over haar ziekte zou beginnen. Ik zei tegen haar: “Al is er maar één iemand die hoop, herkenning of inspiratie uit jouw blog haalt, dan is het al geslaagd.” We zijn nu ruim anderhalf jaar verder en een dag voordat ze op landelijke televisie haar verhaal vertelt aan zeker een half miljoen mensen. Wow! En dat vind ik zo tof, dat Marike haar verhaal dúrft te vertellen. Dat terwijl het onderwerp waarover ze schrijft, moeilijk en persoonlijk is. Geloof me, ik spreek uit eigen ervaring als ik zeg dat het best moeilijk is die stap te maken, bang dat mensen zullen oordelen, vinden dat je je aanstelt. Marike voelt dat soms ook, maar laat zich er niet door weerhouden. Ze geeft zich, dat zul je morgen zien, letterlijk en figuurlijk bloot.

2. Ze is positief en veerkrachtig

Voor iemand die meemaakt wat Marike meemaakt en voor wie bizarre dingen heel normaal zijn geworden, zeurt ze eigenlijk opmerkelijk weinig! 😉 Natuurlijk kan ze balen van vermoeidheid en opvliegers, maar ze roept nooit: waarom heb ik dit nou? Terwijl ze daar álle recht toe heeft. Maar ze relativeert en maakt grapjes. De waarheid is dat Marikes positiviteit mij er menigmaal doorheen heeft gesleept. Vaak gaat het over naasten die voor een patiënt klaar staan, maar heel vaak is het volgens mij ook andersom. Ik denk dat ik niet de enige in haar omgeving ben die heel veel steun van haar heeft ontvangen, terwijl zij degene was die ziek was! Je moet het maar kunnen.

Weird selfie time @ Miami Beach

Weird selfie time @ Miami Beach

3. Ze toont óók haar kwetsbaarheid

Het bovenstaande betekent natuurlijk niet dat ze continu een baken van onverzettelijkheid is. De angst, onzekerheid, teleurstelling die de grillige ziekte kanker met zich meebrengt, doen veel met haar. En als het haar even te veel wordt, durft ze dat ook te zeggen. Het is ook iets dat ze de afgelopen jaren steeds meer geleerd heeft en daar ben ik echt heel trots op! Heel vaak, zeker in deze tijd van social media, ligt de nadruk op wat allemaal goed gaat en fijn is. Maar dat geeft een vertekend beeld, wat ze treffend opschreef in haar best gelezen blog. Marike schrijft ook over moeilijke emoties waar niet iedereen bij stil staat en dat nieuwe borsten krijgen ook niet alleen maar een pretje is. Ze weet: sterk zijn is ook toegeven dat je soms heel bang bent.

4. Ze doet iets goed met het slechts dat haar overkwam

Een van de dingen waarvan ik zeker weet dat Marike die het meest mist, is haar werk voor Stichting Heppie, een organisatie die kwetsbare kinderen een mooie vakantie-ervaring geeft. Ze vond dat altijd zo leuk om te doen en kreeg er heel veel energie van. Door haar ziekte kan ze dit werk – althans voorlopig – niet meer doen. Maar ze zette zich in plaats daarvan in voor andere goede organisaties, zoals het Nationale AYA-platform en de Borstkankervereniging Nederland. Het toont dat ze iets goed doet met de moeilijke dingen die haar overkomen en dat vind ik heel mooi. Haar blog is er natuurlijk ook een mooi voorbeeld van.

5. Ze is superlief voor anderen

Marike is ook nog eens heel lief voor haar omgeving. Ondanks haar ziekte, denk ik dat nooit iemand het gevoel heeft gekregen dat zijn of haar eigen zorgen minder belangrijk zijn, omdat Marike ziek was. Ze staat altijd voor iedereen klaar en is – net als voorheen – iemand naar wie mensen graag toe gaan voor advies of opbeurende woorden. Mooi vind ik dat! 🙂

Zoals ik al zei, ik kan nog veel meer dingen bedenken. Maar ik wil niet dat Marike zich ongemakkelijk gaat voelen (doet ze waarschijnlijk nu al haha). Geloof me, we kibbelen ook aardig wat af, maar ik vind het heel stoer dat ze aan een tv-programma mee doet en dat maakt me trots! Kijken jullie morgen ook naar Je Zal Het Maar Hebben? Het begint om 21.20 uur en is te zien op NPO3.

Je Zal Het Maar Hebben - the Day After
Wereldkankerdag - 10x Dit is nou kanker
Facebooktwitterpinterestmail
8 reacties op “5 redenen waarom ik zo trots ben op Marike”
  1. Gryt says:
  2. Je schoonmoedertje says:
    • Nans Verschoren says:
  3. Hester says:
  4. ria kemperman says:
  5. Karin says:
  6. René says:
  7. Jeanette says:

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Lees vorig bericht:
Goodreads 2017 reading challenge

Een van mijn favoriete websites op dit moment is Goodreads, een soort IMDB voor boekenliefhebbers, waar je allerlei informatie en reviews...

Sluiten