Re-integreren bij Winnock: dag 12 & dag 13

Gisteren voelde ik me echt niet fijn. Ik voelde me gestrest en opgejaagd. Ik maakte me zorgen over hoe het verder zou gaan na de intensieve fase van het Winnock-traject. Ik zag groepsgenoten vooruitgaan qua energie en daardoor was ik bang dat de vermoeidheid bij mij toch een andere oorzaak heeft. Ik vroeg om een individueel gesprek met de psycholoog (hulp vragen: check) en dat heeft me enorm geholpen. Het deed me beseffen dat angst voor de kanker, angst voor uitzaaiingen, een veel grotere rol speelt in mijn vermoeidheid dan ik dacht. Hoe harder je negatieve emoties zoals angst probeert weg te stoppen, hoe meer dat zich uit in vermoeidheid en andere lichamelijke klachten zoals gespannen spieren. Ik wil nu voortaan eerlijker zijn over hoe ik me voel. Een eerste stap daarin kan zijn: schrijven over wat ik voel. Mijn blog van gisteren, over kankerspoken, was daar een voorbeeld van. En toen ik gisteren naar een concert ging samen met een vriend heb ik meteen eens geoefend in écht eerlijk zijn. Het begrip en de steun die ik daarvoor terugkreeg helpt me zeker om dit nieuwe gedrag vaker toe te passen!

Een ander inzicht dat ik kreeg is dat mijn lichaam nog steeds in de overlevingsstand staat. Dit zie je vaak bij mensen die iets traumatisch of heel stressvols meemaken. Net na mijn diagnose hielp die overlevingsstand me om alle nare behandelingen te verdragen en positief te blijven. De adrenaline die ik aanmaakte zorgde ervoor dat ik de stress aankon. Maar na zo’n lange periode van veel stress en spanning, past je lichaam zich daarop aan. Nu mijn leven in rustiger vaarwater terecht is gekomen, denkt mijn lichaam nog steeds dat het in opperste staat van paraatheid moet zijn. Dit te veel in actie-modus staan uit zich in constante spanning en een opgejaagd gevoel. Waar ik vervolgens weer heel erg moe van word. En om dat niet te voelen ga ik weer nog meer doen. Een spiraal waar ik in ben beland en die de afgelopen maanden me steeds verder achteruit in plaats van vooruit heeft gebracht. Ik vond erg veel herkenning in dit bericht op borstkankervragen.nl.

Wanneer ik bang ben, bijvoorbeeld omdat ik pijn in mijn rug heb (en de kankerspoken dan opspelen), zal het me helpen om daar naartoe te ademen en te benoemen dat ik bang ben. In plaats van als een gek te gaan afwassen 😉 Verder moet mijn lichaam gewoon weer wennen aan écht ontspannen. Nu dacht ik dat ik dat veel doe. Ik ben immers veel thuis en breng heel wat uren liggend op mijn bank door. Maar écht ontspannen doe ik dan niet. Mijn hoofd is totaal niet rustig. Dus af en toe zitten en écht niks doen zal mijn lichaam helpen uit die overlevingsstand te komen. Me helpen meer in contact met mijn lichaam te komen en die nieuwe balans te vinden. Stilstaan bij wat ik voel en daar mijn gedrag op aanpassen. Ik heb een aantal apps met mindfulnessoefeningen gedownload als steuntje in de rug.

Vandaag was het een halve dag bij Winnock en er stond een uitje op het programma: we gingen lasergamen en glow-in-the-dark midgetgolfen! Was erg leuk en ook wel fijn om na 2.5 week even uit het gebouw van Winnock te zijn 😉

Morgen verder met mijn werkplan. Dat vind ik vooralsnog erg lastig doordat ik niet goed weet hoe ik moet omgaan met al mijn afspraken met artsen, fysiotherapeuten, acupuncturist etcetera. En een fulltime cursus over 2 weken is ook niet zo handig gepland 😉 En hoe schat ik in wanneer ik weer volledig aan het werk kan? En 101 dingen tegelijk willen veranderen helpt ook niet echt. Lastig, maar gelukkig heb ik nog 2 dagen om een basisplan te maken.

Stoppen met doorgaan

Stoppen met doorgaan is het advies!

 

Lees ook over dag 1 bij Winnock

… en dag 2

… en dag 3

… en dag 4

… en dag 5

… en dag 6

… en dag 7

… en dag 8

… en dag 9

… en dag 10

Vanaf maandag 16 maart volg ik een lang intensief programma van 3 weken bij Winnock. Ik ben daar terecht gekomen via mijn werk en op verwijzing van mijn bedrijfsarts. Het doel van dit programma is om weer te re-integreren op mijn werk nadat dit moeizaam verliep door vermoeidheidsklachten en cognitieve problemen na intensieve behandelingen voor borstkanker sinds september 2013. Op mijn blog beschrijf ik elke dag mijn ervaringen met het re-integratieprogramma van Winnock.

winnock_logo

Re-integreren bij Winnock: dag 14
Kankerspoken
Facebooktwitterpinterestmail
10 reacties op “Re-integreren bij Winnock: dag 12 & dag 13”
 1. Je moedertje says:
  • Marike says:
 2. Hilde says:
 3. René says:
 4. Jacintha says:
  • Marike says:
 5. Karlan says:
  • Marike says:

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Lees vorig bericht:
Goodreads 2017 reading challenge

Een van mijn favoriete websites op dit moment is Goodreads, een soort IMDB voor boekenliefhebbers, waar je allerlei informatie en reviews...

Sluiten